Meșterul simbolurilor maramureșene

Meșterul Nicu Pop trăiește într-un rai maramureșean – Plopiș -, unde l-am găsit lucrând în atelierul de lângă casă, așezate pe un deal înconjurat de munți și dealuri, colorate cu un verde crud, de mai.  Iar tabloul a fost completat de un miros proaspăt al vegetatiei după ploaie, combinat cu cel al lemnului proaspăt prelucrat.

Tradiție și pasiune

Povestea meșterului sculptor a început în urmă cu 20 de ani, când pasiunea l-a împins spre Școala Populară de Arte din Baia Mare. Drag de meserie a prins însă de la bunic și de la tată, care lucrau și ei în lemn în același sat. Poate de la ei a învățat să creeze din lemn sau să încrusteze motive românești și simboluri maramureșene, pe care Nicu Pop le-a așezat cu pasiune și talent pe diverse obiecte.

Lucrare absolvire Nicu Pop

Artă în lemn

Pe meșterul Nicu Pop l-am cunoscut la un târg al meșteșugarilor, unde avea la masa lui doar mici lucrări de artizanat, între care m-au impresionat sticlele ornate cu mici sculpturi în interior. Nu era singurul meșter de la târg care avea sticle cu mici sculpturi din lemn nodul dacic (maramureșean) sau scări, fântâni cu cumpănă, coloane tradițioanale în miniatură și tot felul de alte modele inspirate din tradiția maramureșeană a lemnului, dar Nicu Pop atrăgea privirile prin măiestria lucrăturii, dovedind că este artist și nu doar un meșteșugar.

sticle si pahare nicu pop

Lucrările de sculptură mari le-am admirat în pridvorul unei căsuțe de lemn, pe care meșterul a făcut-o cu mâinile lui de la A la Z. În atelier erau în lucru niște stâlpi pentru târnaț pentru un client din Satu Mare, cu o sculptură tradițională, realizată cu bun gust, dar atenția mi-a fost atrasă de un personaj sculptat în lemn, un Ciobănaș, așezat lângă o altă lucrare cu câteva chipuri așezate în relief, care mi-au trezit toată încântarea.

Lucrari Nicu Pop

Valori umane care merită descoperite!

Conducătorii țării și ai Maramureșului ar trebui să aprecieze valoarea meșteșugarilor care mai sunt și să-i arate lumii. Fiecare om cu dar de la Dumnezeu și cu dăruire pentru munca sa face cât poate de mult,  îiînvață și pe cei doritori să își facă meserie din arta străveche a sculpturii în lemn, dar ar trebui ca acești oameni să fie susținuti pentru a-și face meseria și chiar să fie incluși în circuitul turistic al Maramureșului.

Calendar Nicu Pop

Articol de Dania Dan

Reinventatorul tehnicii traditionale

Andrei Avram este absolvent al Facultătii de Istorie din Suceava, dar și un pasionat descoperitor al tehnicii traditionale românești. Producând miniaturi după diverse utilaje traditionale și prezentându-le în școli și alte evenimente dedicate copiilor, îi atrage pe copii spre fizică și traditiile românești.

Continuarea Reinventatorul tehnicii traditionale

Croitorii metalului

Cine vede lucrările făcute din tablă de bătrânul Maczo Istvan rămâne uimit de rezultatul transformării unei foi de tablă într-o lucrare cu forme din cele mai sofisticate. Armura de soldat creată de meșter sau cocoșii săi de vânt te duc cu gândul că meseria sa, făcută cu mâinile este transmisă de demult, din generatie în generatie. Așa și este, fiul său – cu acelasi nume, Istvan – duce meseria mai departe, fiind a cincea generatie care lucrează cu metale; mai mult chiar, adaptează această meserie la cerintele actuale: realizează accesorii pentru motociclete, mașini sau biciclete din tablă de aluminiu.

Continuarea Croitorii metalului

Artistele cămășilor din Maramureș

Două femei din Glod (Maramureș) transformă firul de bumbac în artă sub forma cămășilor din Maramureș.

Ileana Miel procură bumbac din Tălmaciu, Sibiu și face acasă, la război, pânza, materie primă pentru minunatele cămăși populare.

Doamna Maria Marchș face cămăși populare, ii din zona Maramureșului, pentru femei, bărbati și copii, cu o lucrătură fină, meticuloasă și cu un adevărat bun gust.

Din mâinile celor două femei ies și zadii, fir de lână tors, tesături și multe lucrări de artă populară.

Continuarea Artistele cămășilor din Maramureș

Salvatorul de cărti

Mihai Vârtejaru reconditionează cărti, coperti, dar si pagini deteriorate. Meseriasul poate repara, cu grijă si experientă, pagini rupte, mâncate de viermi ori carii sau deteriorate din diverse cauze. De asemenea, refacerea copertii primeste o deosebită atentie, coperta fiind reconditionată în functie de perioada în care s-a tipărit cartea (materialele și tehnicile sunt folosite ca în perioada de provenientă a cărtii).

Continuarea Salvatorul de cărti

web
analytics