Meșterul Nicu Pop trăiește într-un rai maramureșean – Plopiș -, unde l-am găsit lucrând în atelierul de lângă casă, așezate pe un deal înconjurat de munți și dealuri, colorate cu un verde crud, de mai. Iar tabloul a fost completat de un miros proaspăt al vegetatiei după ploaie, combinat cu cel al lemnului proaspăt prelucrat.
Tradiție și pasiune
Povestea meșterului sculptor a început în urmă cu 20 de ani, când pasiunea l-a împins spre Școala Populară de Arte din Baia Mare. Drag de meserie a prins însă de la bunic și de la tată, care lucrau și ei în lemn în același sat. Poate de la ei a învățat să creeze din lemn sau să încrusteze motive românești și simboluri maramureșene, pe care Nicu Pop le-a așezat cu pasiune și talent pe diverse obiecte.
Artă în lemn
Pe meșterul Nicu Pop l-am cunoscut la un târg al meșteșugarilor, unde avea la masa lui doar mici lucrări de artizanat, între care m-au impresionat sticlele ornate cu mici sculpturi în interior. Nu era singurul meșter de la târg care avea sticle cu mici sculpturi din lemn nodul dacic (maramureșean) sau scări, fântâni cu cumpănă, coloane tradițioanale în miniatură și tot felul de alte modele inspirate din tradiția maramureșeană a lemnului, dar Nicu Pop atrăgea privirile prin măiestria lucrăturii, dovedind că este artist și nu doar un meșteșugar.
Lucrările de sculptură mari le-am admirat în pridvorul unei căsuțe de lemn, pe care meșterul a făcut-o cu mâinile lui de la A la Z. În atelier erau în lucru niște stâlpi pentru târnaț pentru un client din Satu Mare, cu o sculptură tradițională, realizată cu bun gust, dar atenția mi-a fost atrasă de un personaj sculptat în lemn, un Ciobănaș, așezat lângă o altă lucrare cu câteva chipuri așezate în relief, care mi-au trezit toată încântarea.
Valori umane care merită descoperite!
Conducătorii țării și ai Maramureșului ar trebui să aprecieze valoarea meșteșugarilor care mai sunt și să-i arate lumii. Fiecare om cu dar de la Dumnezeu și cu dăruire pentru munca sa face cât poate de mult, îiînvață și pe cei doritori să își facă meserie din arta străveche a sculpturii în lemn, dar ar trebui ca acești oameni să fie susținuti pentru a-și face meseria și chiar să fie incluși în circuitul turistic al Maramureșului.
Articol de Dania Dan