Maczo_blog

Croitorii metalului

Cine vede lucrările făcute din tablă de bătrânul Maczo Istvan rămâne uimit de rezultatul transformării unei foi de tablă într-o lucrare cu forme din cele mai sofisticate. Armura de soldat creată de meșter sau cocoșii săi de vânt te duc cu gândul că meseria sa, făcută cu mâinile este transmisă de demult, din generatie în generatie. Așa și este, fiul său – cu acelasi nume, Istvan – duce meseria mai departe, fiind a cincea generatie care lucrează cu metale; mai mult chiar, adaptează această meserie la cerintele actuale: realizează accesorii pentru motociclete, mașini sau biciclete din tablă de aluminiu.

Bătrânul Maczo Istvan are în spate trei generatii în familia sa de bărbati care au lucrat cu metale. În tinerete, s-a ferit de această meserie, dar tot la lucrări cu metale a ajuns. Era și păcat să-și risipească talentul de meseriaș, dânsul are lucrări care se ridică la rang de artă. Din păcate, la fel ca și în cazul altor meserii, tinerii nu se înghesuie să învete nici acest meșteșug.

Cei doi meseriași lucrează cu coli de tablă (aluminiu, cupru, alamă, inox, crom), pe care le transformă în lucrări de restaurare biserici și alte clădiri, accesorii pentru bucătării industriale, lucrări pentru casă, obiecte pentru uz casnic (vase și alte accesorii) și, mai nou, accesorii pentru motociclete, biciclete și mașini.

Girueta

Cei doi meseriași dovedesc prin lucrările lor că în orice proiect este nevoie nu doar de știintă și îndemânare, dar și de inspiratie. Orice impas are o solutie și, astfel, lucrarea se poate realiza și termina cu succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *