bucuresti

Salvatorul de cărti

Mihai Vârtejaru reconditionează cărti, coperti, dar si pagini deteriorate. Meseriasul poate repara, cu grijă si experientă, pagini rupte, mâncate de viermi ori carii sau deteriorate din diverse cauze. De asemenea, refacerea copertii primeste o deosebită atentie, coperta fiind reconditionată în functie de perioada în care s-a tipărit cartea (materialele și tehnicile sunt folosite ca în perioada de provenientă a cărtii).

Mihai s-a apucat de această meserie din iubire pentru cărti. A început să repare și să lege cărti proprii, învătând meserie de la alt meseriaș din breaslă, Vicentiu Pavelea, din București, care a fost primul lui maestru. A învătat meserie și mici secrete ale legătoriei de carte și de la meseriași străini, primind sfaturi chiar și din British Columbia.

Au trecut prin mâinile lui Mihai lucrări vechi, unele cu valoare impresionantă (un ceaslov din secolul al XVII-lea, de exemplu), dar meseriașul își amintește de o veche și uzată Biblie, care a apartinut mamei unui client și care a insistat să fie legată cu mare grijă, indiferent de costuri.

De ce l-ar alege cineva pe Mihai să-i repare cartea? Prin comparatie cu cărti legate de alti meseriași, lucrările lui Mihai ies în evidentă prin grija la detalii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *